Planinski dom pod Storžičem, 1123m

podstor1Oskrbnik:
telefon doma pod Storžičem.: 04-594-50-50

Dom je stalno odprt v času poletne sezone, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih.
V zimski sezoni pa je ob ugodnih razmerah za sankanje odprt vse dni v tednu.

podstor2

Besedilo je povzeto po Vodniku po slovenskih planinskih postojankah.

Dom stoji na robu planine Jesenje nad zgornjim koncem Lomske doline pod severnim ostenjem Storžiča. Tržiški planinci so uredili prvo planinsko kočo pod Storžičem leta 1938 v najeti planšarski koči, ki pa je 3. januarja 1939 pogorela. Jeseni 1945 so kočo zasilno obnovili in jo naslednje leto tudi popolnoma uredili. Ker koča ni ustrezala, so začeli graditi sedanji dom, ki so ga odprli sredi septembra 1951. S preureditvijo prostorov leta 1955 so pridobili nova ležišča. 29. novembra 1959 je v domu zasvetila elektrika. Leta 1981 so dom temeljito obnovili in posodobili.

V dveh gostinskih prostorih je 60 sedežev; v 12 sobah je 48 postelj, na skupnem ležišču pa 20 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo, v lovski sobi je krušna peč; tekoča voda, elektrika.

Od doma je zelo lep pogled na bližnje severno ostenje Storžiča, ki se dviga nad planino Jesenje v smeri proti vzhodu in desno proti jugu na Mali Storžič z grebenom Psice, ki pada proti zarezi Mala Poljana med Storžičem in Tolstim vrhom. Ker obdajajo dom gozdovi, si moramo za razgled proti zahodu in severu poiskati primerno razgledišče malo nad domom ob poti proti Mali Poljani ali pod domom na planinskem pašniku. Videli bomo severna strma ostenja Tolstega vrha in Kriške gore, ki padajo v dolino Lomščice, proti zahodu Dobrčo, desno od nje Begunjščico; na severni strani Lomske doline se dviga gozdnata Konjščica z znamenito Belo pečjo, ki štrli nad pobočje.

podstor3 DOSTOPI:
- iz Tržiča skozi vas Lom in naprej deloma po cesti, deloma po poteh 2h15;
- iz Spodnjega Jezerskega, avtobusna postaja Kanonir v Podlogu, po dolini Reke ter čez planino Podstoržec in Javorniški preval 4h;
- iz Golnika do vasice Gozd, po pobočju Kriške gore in Tolstega vrha ter čez Malo Poljano 3h;
- iz Križev po cesti v vasico Gozd in naprej kot z Golnika 3h30.

VZPONI NA VRHOVE:
- Storžič (2132 m): skozi žrelo 3h, cez Škarjeve peči po SPP 3h30, čez Malo in Veliko Poljano in po grebenu Psice 3h30;
- Tolsti vrh (1715 m) čez Malo Poljano 2h;
- Veliki Javornik ali Ženiklovec (1715 m) čez Javorniški preval 2h;
- Bela peč (1583 m) čez planino Javornik 2h;
- Stegovnik (1692 m) čez planino Javornik 3h.

PREHODI:
- Koča na Kriški gori (1471 m) čez Malo Poljano in Tolsti vrh 3h;
- Zavetišče v Gozdu (891 m) čez malo Poljano in po južnem pobočju Kriške gore 3h30;
- Planinski dom na Kališču (1534 m) čez Malo in Veliko Poljano ter po južnem pobočju Storžiča čez planino Javornik 3h30,
ali čez Javorniški preval, pod Škarjevim robom in čez Bašeljski preval 2h30;
- Planšarski dom na planini Javornik (1448 m) čez Javorniški preval 1h30 (dom je stalno odprt v pašni sezoni).

NE BO VAM ŽAL, ČE SE BOSTE POVZPELI TUDI NA STORŽIČ, KI VAS VABI V VSEJ SVOJI LEPOTI, ZATO LE POT POD NOGE !

Obnova Doma pod Storžičem v letu 2011=>
eu