Gorniški učni center Zelenica

1536 m, Karavanke

V okviru obnovljene koče deluje Gorniški učni center Zelenica, ki je namenjen vsakršnemu izobraževanju na širokem področju, ki ga označujemo z besedo gorništvo (usposabljanja, tečaji, preventivno in informativno delovanje, izobraževanja na prostem, predavanja) in sicer skozi programe lastne ponudbe, podpore programov drugih organizacij (PZS, ZGVS, GRZS,..) in nudenju ad-hoc storitev (informacije, vodenje, opremljanje, organizacija,..).

 

GUC Zelenica številnim koristnikom omogoča celostno in odlično izvedbo na enem kraju in nudi vso potrebno infrastrukturo, opremo in znanje ali pa zgolj organizacijsko, logistično pomoč pri izvedbi samostojnih programov različnih gorniških organizacij in društev.

 

Za izvedbo lastnih programov Vam je na voljo Dom na Zelenici, ki je s svojo okolico nadvse primeren za razne tečaje (alpinistični tečaji, ZGVS, planinski vodniki, markacisti, varuhi gorske narave, gorski reševalci,..), planinski letni in zimski tečaji, šole v naravi, naravoslovni tabori, gorniška izobraževanja za vsakogar, …

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

 

Planinsko društvo Tržic, Balos 4, 4290 Tržič
email: guc.zelenica@gmail.com 

 

Vodja GUC Zelenica:

Stanko Koblar, M +386 40 627 808

INFORMACIJE, REZERVACIJE, BOOKING:

guc.zelenica@gmail.com / GSM.: 040 627 808 (+386 40 627 808)  /  Telefonska št.:  +386 4 53 15 248 

Lokacija in dostop

 

Dom na Zelenici 1536 m, Karavanke, Slovenija
Izhodišče: Ljubelj, urejeno parkirišče, državna cesta Tržič-Ljubelj je prevozna oz. urejena tudi pozimi.
Dostop do Zelenice: iz Ljubelja po markirani planinski poti (1 ura 15 min), lahka označena pot.

 

V določenih primerih možnost prevoza oseb in opreme z Ljubelja do Zelenice s terenskim vozilom PD Tržič – ob predhodnem dogovoru guc.zelenica@gmail.com

Okolica:

 

 • Ostenje Begunjščice, Stol, Orlice, Vrtača, Palec, Zelenjak, krnica Suho ruševje, greben Ljubeljšice in greben Na Možeh.
 • Širša okolica obsega področje planine Korošice in Košutice-Ljubeljske babe, zahodne stene Velikega Vrha in grebena Košute.
 • V zimskem obdobju okolica nudi veliko možnosti alpinističnih tur, turnega smučanja, zimskega pohodništva ….

Infrastruktura

 

 • planinski Dom na Zelenici, dograjena leta 2011
 • Kuhinja, jedilnica, wc in kopalnica,
 • 50 ležišč v devetih sobah,
 • Multimedijsko opremljena predavalnica za 30 oseb,
 • Možnost izposoje gorniške opreme: čelade, plezalni pasovi, lavinska oprema (žolne, sonde, lopate), krplje, cepini, dereze,..

 

ŽIČNICE IN SMUČIŠČE NE OBRATUJEJO VEČ. 

 

Prevoz opreme do koče na Zelenici (poleti ali pozimi) vam lahko uredimo po vnaprejšnjem dogovoru.

Ponudba

 

 • strokovna predavanja iz različnih gorniških tematik,
 • organizacija in spremstvo na planinskih izletih,
 • gorsko vodništvo – Vodenje na gorniških turah in turnih smukih,
 • tečaji gorništva, turnega smučanja in posebnih tematik za vse nivoje,
 • preventivne gorniške akcije in tečaji,
 • logistična in strokovna podpora rednim aktivnostim na področju gorniškega izobraževanja (na državnem, društvenem, šolskem nivoju)
 • izposoja gorniške opreme, prevozi (oprema) do koče na Zelenici

 

Trenutno ponudbo preverite na spletni strani centra med Aktualnimi programi.

Za dodatne želje, specialistično ponudbo smo Vam vedno na voljo: guc.zelenica@gmail.com

POTEK IZGRADNJE NOVE PLANINSKE KOČE NA ZELENICI

Decembra 1999 tik pred Novim letom, je koča zaradi vžiga saj pogorela.
 

Leto 2000  Odstranjevanje ruševin, sanacija pogorišča, ureditev dostopa – cesta skozi Završnico.

 

Leto 2001   Pridobivanje različne dokumentacije in tudi gradbenega dovoljenja.

 

Leto 2002, 2003  Urejanje in usposobitev zidanega dela koče za zavetišče. Izdelava sanitarij. Zavetišče je bilo v uporabi vse do leta 2011.

V letih 2004 in 2005, se je z razpisi iskal izvajalec del in bil tudi izbran.

 

Leto 2007 je prineslo aktivnosti s pridobivanjem sredstev in kreditov, brez katerih nebi mogli niti začeti glavne gradnje. 2.julija smo imeli več ton lesenega gradbenega materiala na Ljubelju, obljubljenega vojaškega helikopterja za prevoz pa žal ni bilo.
Brez ceste, ki je bila pred leti zgrajena in pogumnih traktoristov iz Loma, bi material obležal na Ljubelju. Tako pa so delavci lahko začeli s polaganjem lesene konstrukcije že čez nekaj dni in delo tudi v roku zaključili.
V tem letu se je aktivno vključila s finančno pomočjo tudi Občina Tržič. Skupaj z Občino Žirovnica, smo sklenili dogovor o stavbni pravici za 99 let.

 

Leto 2008  Tekli so pogovori za okna in vrata, vendar smo v jeseni leseno konstrukcijo le zaščitili, zaprli.

 

Leto 2009   Okna in polkna so bila vgrajena.

 

Leto 2010  Obdelava notranjosti z izdelavo peči. Odločitev, da bo v okviru Planinskega doma, deloval tudi GUC, ki bi predstavljal pomembno dodano vrednost.

 

Leto 2011   Rešitev iz velike finančne stiske je naredila Občina Tržič, ko so svetniki potrdili dodatna finančna sredstva, da so se dela lahko zaključevala. Vgrajena je bila čistilna naprava. Tehnični pregled je bil v decembru.

 

Leto 2012  
Zahteve pri gradnji Planiskega doma so bile včasih komaj razumljive, vendar jih je bilo treba upoštevati. Zato je bila vgrajena čistilna naprava, vgrajen optični kabel, požarno javljanje, dezinfektor vode… 13. aprila smo dobili uporabno dovoljenje…
Občina Tržič je z vloženimi sredstvi postala solastnik Planinskega doma na Zelenici in GUCa.
Brez pravih planinskih zanesenjakov, ki so ves čas verjeli v projekt, si težko predstavljamo realizacijo, ki je svoj čas mejila na norost. Ves čas gradnje je bil vodja gradbenega odbora za Zelenico Joža Štucin, člani pa so se menjali iz leta v leto.
Predvsem težek zalogaj je bilo zbiranje denarja. Uspešni smo bili na različnih razpisih. Najpomembnejša so sredstva Fundacije za šport in Ministrstva za gospodarstvo, evropska sredstva za projekt Karavanke prihodnosti.  Nekaj sredstev je prispevala tudi PZS in različni donatorji – tako posamezniki kot tudi podjetja. Organizirali smo dobrodelne akcije po naših kočah, naredili razstavo Naši umetniki za Zelenico z avkcijo slik,ki so jih prispevali. Za slednjo je dalo idejo in pomagalo pri realizaciji Društvo gluhih in naglušnih iz Kranja.  Mnogo ur prostovoljnega dela, prevoženih kilometrov, včasih tudi neprespanih noči, ko skoraj ni bilo videti izhoda, je zdaj le še spomin in zadoščenje ob množici zadovoljnih planincev v najširšem pomenu besede.

Galerija

dom_na_zelenici
guc_zelenica_3
guc_zelenica_5
guc_zelenica_7
guc_zelenica_8
guc_zelenica_10
guc_zelenica_11
guc_zelenica_14
guc_zelenica_16
guc_zelenica_18
guc_zelenica_19
guc_zelenica_21
guc_zelenica_17
guc_zelenica_19
GUC-zelenica_22
GUC-zelenica_23
guc_zelenica_15
guc_zelenica_8
guc_zelenica_11
guc_zelenica_21
guc_zelenica_5

Planinske koče PD Tržič