7.12.2019 Črni hribi – Bričeva pot (Cerje – Trstelj)

V soboto 7.12.2019 vas vabimo na pohod: ČRNI HRIBI – Bričeva pot – 9 vrhov – TRSTELJ 643m.

ODHOD: 07:00
ZBORNO MESTO:
Osnovna šola Tržič
POVRATEK:
okoli 17:00
VRSTA PREVOZA:
Kombi ali avtobus – cena 20 eur
ZAHTEVNOST POTI:
Lahka označena pot
DOLŽINA HOJE: 4 oz. 6 ur
VIŠINSKA RAZLIKA: 750m
OBVEZNA OPREMA: Planinska obutev in obleka za jesenske razmere, pohodne palice, rezervna oblačila
OBVEZNI DOKUMENTI: Veljavna planinska izkaznica, osebni dokument in zdravstvena kartica
DRUGE ZAHTEVE: Primerna telesna pripravljenost.
Udeleženec mora sam poskrbeti za ustrezno nezgodno zavarovanje.
MALICA IN PIJAČA: iz nahrbtnika ali Stjenkova koča na Trstelju (610m)
OPIS POTI:

Po avtocesti skozi Vipavsko dolino se zapeljemo do bližine mejnega prehoda Vrtojba (bencinska črpalka), nato pa nadaljujemo proti vasi Miren. Iz vasi Miren z vožnjo nadaljujemo proti vasi Opatje Selo. Po nekaj serpentinah pa nas oznake za Cerje usmerijo levo na makadamsko cesto, kateri nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja le nekaj minut pod spomenikom Cerje.

 

S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti makadamski cesti, po kateri se v 5 minutah hoje povzpnemo do spomenika Cerje Veliki hrib 343m.

Od spomenika nadaljujemo desno po sprva široki poti v smeri Fajtega hriba. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa se zložno vzpenja čez zložna in sprva tudi precej razgledna pobočja. Pot nato preide v povečini borov gozd, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Čez čas prekoračimo gozdno cesto, nato pa vzpon nadaljujemo po ožji in na več delih s trnjem obdani planinski poti. Gozd se višje razredči in zmerno strma pot nas pripelje na Fajti hrib 434m, na katerem stoji manjša informativna tabla v spomin na 1. sv. vojno.

S Fajtega hriba se spustimo skozi mlad borov gozdič (tu so nam še na voljo lepi razgledi) do sedelca med že omenjenim vrhom in Velikim vrhom. Na sedelcu prekoračimo širok kolovoz, nato pa se pričnemo vzpenjati na 46 m visok Veliki vrh, katerega dosežemo po približno 20 minutnem vzponu skozi gozd in grmičevje.

Z Velikega vrha sledi približno 100 višinskih metrov dolg spust, ki se konča na naslednjem kolovozu. Nadaljujemo po markirani poti, ki nas mimo propadajoče klopce povede v strnjen gozd, kjer se prične zmerno vzpenjati. Po približno 15 minutnem vzponu stopimo na Renški vrh 452m.

Sledi razmeroma zložen spust po poti, ki nas hitro pripelje do asfaltirane ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo v smeri “Trstelj po vrhovih” po precej zaraščeni planinski poti, ki nas po približno 20 minutah vzpona pripelje na z gozdom poraščen vrh Vrtovke 502m.

Z Vrtovke nadaljujemo po poti, ki se zložno spušča proti vzhodu. Že po nekaj minutah spusta nas pot pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno na peš pot, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Višje se pot položi in nas mimo kavern pripelje na Lesenjak.

Z vrha nadaljujemo v smeri Trstelja po poti, ki se prične spuščati proti vzhodu. Po nekaj minutah prečimo daljnovod, nato pa se priključimo na slabšo makadamsko cesto. Cesti sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo levo na razmeroma strmo peš pot, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na Stolovec 565m.

S Stolovca nas pot v nekaj minutah spusta pripelje do slabše gozdne ceste, po kateri nadaljujemo približno 15 minut, nato pa nas oznake za Trstelj usmerijo na vzpenjajočo peš pot. Zmerno strma pot nas nato hitro pripelje na predvrh Stol, le tega prepoznamo po večjem možicu, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se za kratek čas spusti, nato pa nas v zložnem vzponu pripelje na vrh Stola 628m.

S Stola se spustimo na manjše sedelce, kjer stojita klop in manjši križ, nato pa se po zmerno strmi poti v nekaj minutah povzpnemo na razgleden Trstelj 643m. Z vrha Trstelja še 5 minut stopamo do Stjenkove koče in nato sestopamo do vasi Lipa še 25 minut.

Vir: http://www.hribi.net/izlet/lokvica_trstelj_/26/868/2400

(OB ZELO NEUGODNIH VREMENSKIH RAZMERAH IZLET ODPADE!

STROŠKI IZLETA (prevoz): 20 eur

Podrobnejše informacije o izletu daje vodnik.

Prijava na elektronsko pošto  Stanko Koblar, stanko.koblar@gmail.com tel 040 627 808

Komentarji niso omogočeni.